5 Montessori-inspirierte Einsatzmöglichkeiten deines Funzy

5 Montessori-geïnspireerde manieren om je Funzy te gebruiken

"Help me om het zelf te doen!"- met dit principe beschrijft Maria Montessori wat er achter haar concept zit.

Speelgoed dat beantwoordt aan het Montessori-concept bevordert zowel de zelfstandigheid als de concentratie. De kleinsten onder ons proberen dingen uit en creëren zelf nieuwe dingen in plaats van passief vermaakt te worden door TV, smartphone of iets dergelijks. Het vroege gevoel van succes door actief zijn en creëren versterkt kinderen blijvend en zorgt vervolgens voor positieve leerresultaten. Zij leren al op jonge leeftijd de wereld te vatten en met al hun zintuigen te ervaren.


Je vraagt je nu af wat de Funzy hiermee te maken heeft? HEEL VEEL! Vandaag willen we je kennis laten maken met 5 Montessori-geïnspireerde manieren om het te gebruiken. De Funzy is veel meer dan alleen een speelbank.


Vrij bouwen

De Funzy voldoet aan alle criteria van Montessori materiaal: het is kindvriendelijk, heeft een open uiteinde en stelt het kind in staat het zelf te verplaatsen en zo het gewenste "bouwwerk" te maken. De kleintjes kunnen van de afzonderlijke stukken schuim klimstructuren, kastelen, glijbanen en nog veel meer maken, allemaal zonder de hulp van volwassenen(stel je voor dat zij een kasteel bouwen en u er rustig uw koffie naast kunt drinken - klinkt dat goed?). Het schuim van de Funzy is robuust en duurzaam, maar het gewicht is toch licht genoeg voor kinderen om de afzonderlijke delen zelfstandig te kunnen bewegen.


Leeshoek

Een van de beste manieren om de liefde voor lezen op jonge leeftijd te stimuleren is een speciale leeshoek. Maria Montessori, de grondlegster van het Montessori-onderwijs, geloofde dat je deze vonk kunt ontsteken door een ruimte te scheppen die aan de activiteit is gewijd, waar het kind zich in zijn verhalen kan verliezen en waar de volwassene hem de instrumenten aanreikt om dat te doen. De Funzy is een geweldige aanvulling op een leeshoek omdat het compact is. Het kind kan zijn leesruimte inrichten zoals hij of zij dat die dag wil. Met een paar extra kussens, zachte verlichting en vertrouwde boeken wordt deze hoek een van de meest gebruikte plekken in jouw huis.


Speelhuis

Normaal gesproken vind je geen speelkeuken of speelhuisje in een Montessori klaslokaal. Dit is niet omdat de filosofie fantasierijk spel op deze manier niet ondersteunt, maar vanwege de beperkingen van een door volwassenen ingerichte ruimte. De Funzy biedt jouw kind de mogelijkheid om zijn eigen muren, deuren en zelfs ramen te maken (ook weer met vilten stukjes!) in zijn speelruimte. De ene dag kunnen de muren van de Funzy een dierenkliniek zijn, de volgende dag de cabine van een ruimteschip op weg naar Mars. Als je kind zelf de richting van zijn spel kan bepalen, kan het spel langer doorgaan en komt het dag na dag terug.


Voorwerpen van vilt

Hoewel de Funzy meestal wordt gezien als iets om mee te bouwen of op te loungen, kan het eigenlijk een handig hulpmiddel zijn voor jouw kind om vilten kunst te maken die steeds weer kan worden afgebroken en opnieuw kan worden gemaakt. In Montessoriklassen is het gebruikelijk om een groot krijtbord of verschillende ezels neer te zetten, zodat kinderen staand kunst kunnen maken in plaats van zittend aan een tafel en daarbij hun hele lichaam kunnen gebruiken - iets dat in de Montessoripraktijk als essentieel wordt beschouwd, vooral voor jongere kinderen. De vilten vormen kleven zonder lijm op het Microsuede materiaal van de Funzy. Je kunt thuis je eigen vilten vormen maken of kant-en-klare sets kopen bij Amazon of Etsy. Dit kan zowel leuk zijn voor een peuter als voor een fantasierijk ouder kind.